keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Kaksi viikkoa lamppuhelmitekniikkaa

Kolmioita ja kirkasta päällystettä
Kaksi viikkoa jo lamppuhelmien opettelua takana! Paljon on ollut vanhan kertausta, koska vain tekemällä oppii mutta uuttakin olen oppinut. Helmissä on kiehtovaa, kuinka luodaan optisia harhoja, kuten näissä kolmiokuvioissa. Ne ovat itse asiassa täpliä, jotka näyttävät kolmioilta, koska helmi on päällystetty paksulla kerroksella kirkasta lasia. Kirkas lasikerros luo optisen harhan, ilman sitä täplät näyttäisivät täpliltä, tai pikemminkin läikiltä, ainakin omalla kohdallani. Yllä olevassa kuvassa on musta pohjahelmi ja vaaleansinisiä ja valkoisia täpliä. 
Jotain sinistä...
Ihan oli pakko taas kokeilla sinistä väriä, jota kesällä suosin. Kokeilin kahta opaakkia väriä, vaaleansinistä pohjana ja kirkasta punaista raitoina, joista tuli enemmänkin läikkiä. Opaakit värit sekoittuvat helposti keskenään ja niiden lämmönhallinta on vaikeampaa kuin kirkkaan ja opaakin värin. Tämä näkyy  helposti täplien ja raitojen sekoittumisena. Vedensinisessä helmessä näkyy aika hyvin valkoinen kolmiokuvio, joka muodostuu siitä, että valkoiset täplät eivät olekaan keskellä helmeä, vaan molemmilla sivuilla vuorotellen. Yhden täplärivin sijasta on kaksi täpläriviä mutta täplät eivät ole rinnakkain vaan limittäin. Ja tietysti päällä taas kirkas lasikerros luomassa optista harhaa kolmoista.
Punaista kirkkalla päällysteellä
Punaisista helmistä tuli vähän hassuja, kaikki ovat samaa kirkasta punaista mutta jäähdytysuuni oli päässyt lämpenemään jossain vaiheessa liikaa ja ilmeisesti sen seurauksena punainen väri oli muuttunut joissakin helmissä oranssiksi. Kuumuus näkyy myös ilmakuplissa, joita on vasemmapuoleisessa helmessä. Ja kolmioni ovat enemmänkin öh, läikkiä. Mikä kertoo siitä, että valkoisen värin lämmönhallinta on vielä vähän minulla hakusessa, se on aika vaikeaa. Mitä vaaleampi väri, sitä löysempää lasi on ja valkoinen on todella löysää ja lähtee helposti liikkumaan.
Kaikki kirkkaalla päällystetyt
Jos oli ongelmia täplissä, ei myöskään kirkkaalla lasilla päällystäminen ollut helppoa. Ensinnäkin sitä täytyy olla riittävän paksu kerros, mikä tarkoittaa sitä, että sen sulattaminen on hitaampaa ja sitä kuluu yllättävän paljon. Pohjahelmi on aika pieni perushelmi, noin sentin mittainen, mikä asettaa omat haasteensa täplille. Niiden täytyy olla aika pieniä. Kirkas lasikerros päällä on sen verran paksu, että helmelle tulee kokoa ihan hyvin. Jos tekee ison pohjahelmen, tulee lopullisesta helmestä todella iso, mikä tietysti voi joskus olla tarkoituskin. Tarkoitus oli myös sulattaa vain kirkas päällikerros mutta huomasin valmiissa helmissä, että lähes kaikissa myös pohjahelmi oli lämmennyt liikaa ja lähtenyt liikkeelle. Se näkyy siten, että helmeä tarkemmin katsoessa näyttää siltä, että jossain kohtaa kirkasta lasia on paksummin ja jossain kohtaa ohuemmin. Ja pohjahelmi ei ole symmetrinen, vaikka se on sitä ollut, kun aloitin kirkasta lasia sulattamaan. Lämmönhallinta on yllättävän vaikeaa. Koboltinsinisessä helmessä näkyy myös jälki siitä, kun se on jäähdytysuunissa koskettanut jotain toista helmeä liian aikaisin.
Seepratiikeri ja meripihkatäplät
Hauskan näköinen helmi tuli, kun käytin loput twistien jämät. Minulla oli mustavalkoinen ja punavalkoinen twistien pätkä, jotka vain sulatin ihan tavalliseen pyöreään helmeen sen kummemmin suunnittelematta. Twistiehän oli sellainen stringeri, johon on sulatettu kahta eri väriä kierteelle. Valmiista helmestä tuli toiselta puolelta seepra ja toiselta puolelta tiikeri. Pohjana taisin käyttää kaunista meripihkan väristä kirkasta lasia. Vieressä meripihkaa valkoisilla isoilla kohotäplillä. Tällä tavalla limittäin täplät laitetaan myös kolmiokuvioon, ne vain olisi sitten pitänyt sulattaa sisään ja päällystää helmi kirkkaalla kerroksella.
Seepratiikeri vai tiikeriseepra?
Mutta pidän kohotäplistä....Ja tässä lisää kohotäpläharjoituksia. Etenkin tummanharmaalla kirkkaalla pohjalla punaiset täplät ovat hienot, olen tehnyt niitä ennenkin. Tarkoituksena on kokeilla tummanharmaaseen pohjaan myös muita täplävärejä mutten ole vielä ehtinyt. Ja nimenomaan kohotäpliä. Eipä tuo meripihkan värikään ole hullumpi. Täplien kokoero näkyy hyvin.
Kohotäplät
Lopuksi vähän upotettuja täpliä, eli sisään sulatettuja. Se tarkoittaa sitä, että täplä sulatetaan kokonaan pohjahelmeen, jolloin se leviää isommaksi tietysti. Kaunis koboltinsininen opaakki pohjahelmi on ihan perushelmi, johon on tehty ensin valkoiset täplät ja niiden päälle vierekkäin kahta väriä kirkasta täplää. Sitten täplät on vain sulatettu sisään. Kirkkaat värit sekoittuvat ja tulee kiva sateenkaariefekti. Valkoinen pohjaväri korostaa kirkkaan lasin väriä. Tässä helmessä taisin käyttää tuota meripihkaa ja limeä. Sopivat yllättävän hyvin yhteen koboltinsinisen kanssa. Helmestä tuli aika kauniin muotoinen. Myös tummanharmaa kirkas sylinterihelmi onnistui kohtuullisen hyvin, samoin sisään sulatetut punaiset täplät. Punainen oli opaakkiväri, joten se ei tarvitse valkoista pohjaa. Opaakissa pohjassa ei kirkas väri näy mutta kirkkaassa värissä kyllä näkyy opaakki väri hyvin.
Upotetut täplät

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Ai kuinka kaunista. Olen aivan tohkeissa, kun halua tutkia niitä vielä lähemmin. Todella ihanat. T:) Koralli

Mags kirjoitti...

Upeita!! Etenkin seepratikrut :-D

Kaisa Reetta kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen juttu ja kauniit helmet :) Olet taitava!

Johanna kirjoitti...

Toinen toistaan upeampia helmiä!:)