perjantai 28. syyskuuta 2012

Onttoja helmiä


Sommitelma korusetistä
 Oli mukava tehdä taas pitkästä aikaa lamppuhelmiä. Opettelimme uusia juttuja ja ontot helmet kolahtivat heti, joten keskityin niiden tekemiseen. Kokeilimme muitakin juttuja, kuten hopeafoliota ja aventuriinia, ihan kivoja ja tein niitäkin muutamia helmiä mutta viikko on lyhyt aika, joten keskityin onttoihin helmiin. Ontoissa helmissä minua viehättää niiden upea kiilto, joka tulee helmen sisällä olevasta ilmakuplasta, se heijastaa valoa eri tavalla, kuin umpinainen helmi. Ontot helmet kannattaa ilman muuta tehdä kirkkaasta lasista ja siinäkin vain suht vaaleista väreistä, tummissa hohto ei niin näy. Ontot helmet ovat umpinaisiin verrattuna tietenkin keveämpiä, mikä on joskus etu korussa. Ne ovat myös kestävämpiä, mitä ei ihan heti uskoisi. Itse ajattelin ensin, että ontto helmi menee herkemmin rikki mutta näin ei ole. En ole ihan varma mutta luulen, että ontto helmi on jotenkin joustavampi juuri sisällä olevan ilmakuplan vuoksi ja tämä tekee siitä kestävämmän. Eivät umpinaiset helmetkään helposti rikki mene, jos ne ovat kunnolla tehtyjä ja oikein jäähdytettyjä. Olen pudottanut kädestäni puulattialle umpinaisen ison helmen, joka iloisesti pomppasi lattialta sängyn alla olevaan vuodevaatelaatikkoon, eli aika korkealle, noin lasihelmeksi, eikä ollut moksiskaan.
Värilajitelma ontoista helmistä
Kokeilin aika paljon eri värejä ja tein sekä isoja että pienempiä onttoja helmiä. Itse pidän helmissä erityisesti siitä, että niiden muoto ei ole läheskään täydellisen pyöreä ja sisällä olevan ilmakuplan kokokin vaihtelee. Ja tämä johtuu ihan vajavaisista taidoistani mutta mielestäni täydellisen muotoiset helmet ovat usein myös vähän tylsiä ja sitä yritän välttää omissa  helmissäni.  Nämä helmet muistuttavat mielestäni ulkonäöltään paljon aiemmin tekemiäni uunihelmiä. Ovat samanlaisia hiukan kulmikkaita pyöreähköjä ja aika isoja. Pienemmät noin pari senttisiä ja suurimmat varmaan reilu kolme senttisiä halkaisijaltaan. Ontto helmihän tehdään niin, että ensin sulatetaan tikkuun kaksi ohutta kiekkoa lasia jonkin matkan päähän (mitä isompi väli sitä isompi helmi tulee) toisistaan. Sitten sulatetaan näiden kiekkojen päälle aina uusi kerros lasia vuorotellen siten, että uusi kerros on vain puoliksi edellisen päällä ja kerrokset siirtyvät toisiaan kohti. Ne lähenevät kerros kerrokselta toisiaan ja lopulta viimeinen kerros liittää ne toisiinsa. Yhtään reikää ei saa jäädä, muuten sisään ei jää ilmakuplaa ja helmi lösähtää. Teknisesti erittäin haastava helmi, pitää muistaa pitää koko helmi lämpimänä (ohuet lasikerrokset kiekossa jäähtyvät helposti) mutta ei saa sulattaa liikaa, ettei helmi lösähdä. Eli aika rivakasti pitää pyöritellä kerroksia mutta muistaen, että lasia ei voi pakottaa, se vaatii aikaa sulaakseen. Eikä se helmi vielä ole valmis, vaan sitten kun kaikki kerrokset on tehty ja helmestä on tullut yhtenäinen, sulatetaan kerrokset vielä toisiinsa ja haetaan helmelle muoto. Siinä onkin sulattamista, isoon helmeen menee yksi kokonainen tanko lasia (tangot ovat noin 30 cm pituisia), eikä aina riitäkään ja mitä isompi sula lasimassa sitä vaikeampi sitä on hallita. Mutta lopputuloksena on niin upean hohtava helmi, etten millään voi olla tekemättä näitä lisää.

4 kommenttia:

Meke kirjoitti...

Upeita helmiä! Mä olen kyllä niin innostunut sun sivuilla näistä, että menen leikkimään tulella ensi viikolla ja kokeilen ihan ensimmäistä kertaa lamppuhelmien tekoa. Opettajan johdolla tietty :)

Tanja Marita kirjoitti...

Tää flipcard on karsea, sori vaan, en eilen löytänyt ees kommenttikohtaa! Nyt Meken peesissä löytys, äsken tää loota vaan räpsähti veks.

Mutta olin ihailemassa eilisiä riipuksia, tosi kivoja kuvioita olet niihin laittanut, yksinkertaisen tyylikkäitä. Nuo lamppuhelmet ovat aina yhtä upeita :)

Virve kirjoitti...

Oi, odotan mielenkiinnolla, minkälaisia helmiä tulee... Varo, se voi olla menoa sitten, lasi vie mennessään....

Virve kirjoitti...

Tässä dynaamisessa mallissa on se hyvä puoli, että lukija voi vaihtaa sen mieleisekseen. Tossa flipcardin vieressä on nuoli, josta voit vaihtaa haluamasi näkymän, kokeile erilaisia näkymiä. Vaihtelu virkistää, vaikka myönnän, että joskus on hankala hoksata miten mikäkin toimii. Kiitos vaan kommenteistasi niiden riipusten suhteen. Ja toivon, että lamppuhelmistäni tulee jatkossa entistä upeampia, jahka taitoni kehittyvät. Nyt jo huomaan itsessäni kehitystä siinä suhteessa. Vain tekemällä oppii....