tiistai 25. joulukuuta 2012

Hyttivalua

Kipsimuotti ja siitä tehty hiekkavalu
Tutustuimme lasin valamiseen hyttivalukurssilla, kun teimme hiekkavaluja ja puuvaluja. Hiekkavaluja varten teimme ensin kipsistä muotin kaivertamalla. Sitten kipsimuotti painettiin sopivasti vedellä kostutettuun grafiittihiekkaan, johon jäi muotista jälki. Tuohon jälkeen tiputettiin sulaa kirkasta lasimassaa, joka sitten nostettiin jäähtymään uuniin. Kuulostaa yksinkertaiselta mutta on kaikkea muuta. Ensinnäkin muotin täytyy olla hiukan päästävä, eli yläpäästään kapeneva, jotta lasin saa hiekasta irti. Kuvioiden täytyy olla riittävän suuret, jotta sula lasimassa pääsee joka koloon ja kuviosta tulee selkeä. Lasimassa ei kuitenkaan ole ihan nestettä, joten pieniin koloihin se ei pääse. Kuten kuvasta ylhäällä näkyy, onnistuin tekemään hyvän kuvion, joka erottuu mutta reikää keskelle ei tullut. Se on porattu myöhemmin. Kuvassa olevassa valussa on vielä hiekkaa jäljellä. Alla olevassa kuvassa hiekat on puhdistettu ja pohjaa hiottu ja kiillotettu.
Valmiit pohjasta kiillotetut hiekkavaluriipukset
 Valut olivat aika paksuja, joten hiomista riitti. Onneksi vain yksi piti hioa ja kiillottaa valmiiksi asti, en olisi ehtinyt kaikkia hiomaankaan. Hion ja kiillotan kaikki neljä valmiiksi myöhemmin, nyt vain yhdestä tuli riittävän ohut, niistä tulee sitten hienoja riipuksia. Valuja on ensin hiottu hiekkaplaanilla karkein hionta, sitten timanttiplaanilla ja siitä sitten hienompaan hiontaan, kunnes lopulta on kiillotus. Kuulostaa helpolta mutta on aikaa vievää ja tarkkaa puuhaa. Joka vaiheessa pitää aina edellisen hionnan jäljet peittyä, muuten kiillotusvaiheessa ei tule kiiltävää jälkeä, jolloin pitää hionta aloittaa alusta.
Kauniit puuvalut
Puuvalujen tekeminen oli hauskaa. Sulaa lasia yksinkertaisesti kaadettiin märälle puulle, jolloin siihen paloi kuoppa ja lasiin jäi kaunis puunjälki. Niistä tuli pyöreitä valuja, joiden pohja oli hankala hioa, koska pyöreä valu lähti aina käsistä irti. Pyöreästä oli hankalaa saada pitävää otetta mutta onnistuin jotenkuten saamaan pohjan kiiltäväksi. Valu on aika raskas, joten täytyy miettiä, hionko siihen uran sivuun ja teen siitä riipuksen, vai jätänkö sen vain sellaiseksi. Se on kaunis ihan sellaisenaan pöydällä vaikka paperipainona.
Puuvalu pohjasta kiillotettuna

4 kommenttia:

Eila kirjoitti...

Onpa hienoja:)

outiriina kirjoitti...

hienoja on hiekkavalutkin, mutta nuo puuvalut on kertakaikkisen IHANIA :)

Kaisa kirjoitti...

Todella mielenkiintoinen postaus!

Hiekkavaluistasi tuli erittäin kauniita!

Virve kirjoitti...

Kaunis kiitos kommenteistanne! Niitä on mukava lukea. Ja maltan tuskin odottaa kommenttejanne lasinpuhalluspostaukseeni... Tulossa on vielä juttua lasinsulatuksesta ja jopa tänä vuonna... :)