keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Erikoishelmiä

Maalausta stringereillä, kukkahelmiä.
 Meillä oli viikon kurssi erikoishelmistä. Aloitimme upeilla kukkahelmillä, joihin kukat "maalataan" stringerillä. Nämä helmet ovat työläämpiä tehdä, koska ne vaativat esivalmisteluja, niinpä niitä ei ehdi kovin montaa tekemään päivässä. Jo tekniikka sinänsä, stringerillä maalaus, oli opeteltava erikseen mutta lopputulos on kaunis ja kaiken vaivan arvoinen. Helmien teko aloitetaan tekemällä erikoisstringereitä. Nyt ei vedetäkään yksinkertaisia ja yksivärisiä perusstringereitä, vaan maalauksellinen lopputulos vaatii erikoisstringerin, joka on hieman monimutkaisempi ja sisältää useita värejä. Esimerkiksi ylläolevien kukkahelmin sinisiin on käytetty useita sinisen eri sävyjä, kirkkaita ja opaakkeja, joita on sulatettu eristysaineettomaan tikunpäähän ja vedetty siitä sitten ohuiksi stringereiksi. Sulattaminen ei ole sattumanvaraista, vaan paras lopputulos tulee tekemällä raitoja eri sävyillä, kun pallo on riittävän iso, se lämmitetään ja siitä vedetään sitten paksuhkoja stringereitä, noin 2 mm ovat hyviä. Jos stringeri on liian ohut, sillä on vaikea maalata. Sitten tehdään pohjahelmeksi isohko kartionmuotoinen helmi ja siihen maalataan kukat, joita ei sisäänsulateta, vaan ne jätetään koholle. Ylimääräinen lasi poistetaan pinseteillä, jottei kukat tule liian koholle, mikä tapahtuu tosi helposti. Stringeri siis painetaan pohjahelmeen ja vedetään alaspäin reippaasti, jotta jää ikääkuin siveltimen jälki ja ylimääräiset "maalit" nyppäistään pois pinseteillä. Tässä "maalaustekniikka" pähkinänkuoressa. Se kuulosti vaikealta, valmiit helmet näyttivät tosi upeilta, ja kun pääsin jyvälle muutaman harjoituskerran jälkeen, oli hauskaa, eikä ollenkaan niin vaikeaa kuin aluksi luulin.
Kvarkki ja sammakko
Työlästä kyllä se erikoisstringereiden tekeminen oli mutta kun niitä kerran tekee kunnolla ja paljon, niitä sitten riittää jatkossakin. Erikoishelmiin kuului myös sammakon tekeminen, tai voi se olla joku muukin mutta sammakko tuntuu olevan klassikko. Sitä voi tehdä kahdella tavalla, eli joko aloittaa vartalosta tai sitten aloittaa raajoista. Opettajamme oli aiemmin tehnyt sen aina aloittamalla vartalosta, nyt hän oli opetellut tuon toisen tavan ja opetti sen meillekin, eli aloittamalla raajoista. Yritin tehdä yhden sammakon ja totesin, että olisi ehkä kannattanut sittenkin aloittaa vartalosta. Aloitin raajoista, jotka menivät liian kauas toisistaan, minkä huomasin vartaloa tehdessäni. Lopputuloksena sammakkoni näyttää ydinräjähdyksestä selvinneeltä, joskin hiukan säteilyä saaneelta, on se sen verran levinnyt. Mutta yritys hyvä kymmenen! Sammakon vieressä kummallinen kvarkkihelmi.
Kuvakollaasi kvarkkihelmestä
 Kvarkkihelmi on oikeasti upea helmi, johon on upotettu kaikenlaista. Omassani on aventuriinimuruja, jotka näkyvät kultahippusina, kaikenlaisia kierrettyjä erikoisstringereitä, murineja, joista myöhemmin enemmän, ja kaikki tämä päällystettynä kirkkaalla lasilla. Ihan kirkkaan kirkkaan lasin sijaan minä vain päätin päällystää oman helmeni kirkkaalla vihreällä, mikä hiukan hämärtää helmen ulkonäköä. Lopputulos olisi varmasti ollut onnistuneempi, jos olisin käyttänyt ihan kirkasta kirkasta lasia. Koska näissä erikoishelmissä on niin paljon kaikenlaista ja ne näyttävät hyvin erilaisilta eri puolilta kuvattuna, päädyin tekemään osasta kuvakollaaseja.
Maisemahelmiä: akvaario, omenapuu ja kaktus.
 Nämä maisemahelmiksi nimeämäni helmet ovat eräs muunnos stringerillä maalatuista kukkahelmistä. Akvaarion tekemisen opettaja opetti, omenapuu ja kaktus ovat omia muunnelmiani, koska halusin viedä maisema-ajatusta eteenpäin. Näissä helmissä myös pohjahelmi on monimutkainen. Sen muoto on kyllä kartio tai lieriö mutta monivärinen, kuten maisema yleensäkin. Akvaariossa on pohjahiekka, jota seuraa tummempi pohjavesi ja vaaleampi pintakerros. Omenapuun taustalla on ensin maata, sitten taivasta mutta useissa sävyissä, kuten maalauksessa olisi. Samoin kaktuksessa on aavikon maisemaa ja värejä. Vasta näiden pohjien päälle on maalattu stringereillä puut, kasvit ja muut jutut. Omat helmeni ovat aika  pieniä, ehkä lopputuloksista olisi tullut maalauksellisempia, jos olisin tehnyt ne vähän isompina. Niissä on aika paljon tapahtumaa, mikä ei nyt oikein tule esille.
Kuvakollaasi akvaariosta
Näiden maisemahelmien teko oli todella kiehtovaa, se oli kuin maalaamista. Aion jatkossakin tehdä näitä upeita maisemahelmiä, nyt ehdin ajanpuutteen vuoksi tehdä vain muutaman helmen ja niiden suhteellisen pieni koko jäi vähän harmittamaan. Koruihin näitä helmiä yleensä tulee vain yksi riipukseksi, joten siinäkin on sitten korullisesti haastetta minulle. Miten tehdä koru yhdestä helmestä niin, ettei siitä tule yksioikoinen ja tylsä? Toistaiseksi en ole vielä tehnyt näistä yhtään korua.
Kuvakollaasi omenapuusta
 Ja nyt niihin aiemmin mainitsemiini murineihin. Kukkahelmiin saa ihan uudenlaista syvyyttä ja ulkonäköä, kun upottaa kukan keskelle murinin palan, joka näyttää kukan heteeltä ja emiltä. Esimerkiksi mustalla, valkoisella, kirkkaalla ja vaikka keltaisella värillä saa kauniin kukan keskustan. Eli vedetään erikoisstringeri käyttäen näitä värejä mutta jätetään stringeri tosi paksuksi, 4-5 mm on hyvä paksuus. Stringeri leikataan n. 4-5 mm viipaleiksi mosaiikkileikkurilla ja näitä viipaleita kutsutaan murineiksi. Niitä sitten upotetaan helmiin, kukkahelmiin sellainen upotetaan keskustaan ilmakuplan tilalle, lopputulos on ihan erilainen.
 Tässä kuvakollaaseja tekemistäni kukista. Käyttämällä vihreitä erikoisstringereitä kukkien taustalla lopputuloksesta saa vielä mielenkiintoisemman pelkän yksivärisen pohjahelmen sijaan. Murinien käytössä vain pitää olla tarkkana, ne pitää esilämmittää, asettaa pinseteillä tarkasti paikoilleen ja varoa, ettei sulata niitä sisään. Usein ne kääntyivät nurinniskoin, jolloin lopputulos ei ole ihan sitä mitä piti.
Myös murinien käyttö oli hauskaa sekä kvarkkihelmessä että kukkahelmissä. Näitäkin helmiä täytyy jatkossa tehdä lisää, murineita ei ole helppoa tehdä eikä käyttää, joten haluan harjoitella sitäkin enemmän vielä.
 Johtuen erikoishelmien luonteesta, kuvia on paljon enemmän kuin tässä postauksessa. Julkaisen ne Vihmugalleriassa, josta voit käydä niitä katsomassa.
Kukan keskellä ilmakupla, huomaa ero ylempiin murineihin
 Lopuksi vielä kuva oranssista kukasta, jossa ilmakuplat keskellä murinien sijaan. Heti on erinäköinen kukka. Ja pohjahelmikin on yksivärinen. Kaikkinensa viikko näitä erikoishelmiä oli tosi lyhyt aika, siinä oppi periaatteet mutta harjoittelemaan ei kauheasti ehtinyt. Olisinkin halunnut harjoitella näitä kaikkia vielä toisen viikon mutta sillä viikolla aiheena olikin pisteet. Pisteistä enemmän seuraavassa postauksessa.

Ei kommentteja: