torstai 21. helmikuuta 2013

Pisteitä pisteitä

Värikokeiluja pisteitä varten
Tehtävä: rannekoru, jossa vähintään kymmenen erilaista pistein kuvioitua helmeä. Aikaa: viikko. Huhhuh ja plääh. Tiesin tehtävän jo edellisellä viikolla mutten oikein jaksanut innostua. Pisteet kuulostivat vähän tylsiltä, niihinhän perustuu lamppuhelmissä lähes kaikki kuviot ja ajattelin, että onpas tylsää, onhan noita jo tehty. Varsinkin juuri oppimieni upeiden erikoishelmien jälkeen pistekuviot eivät kuulostaneet kovin hohdokkaalta. Ja olisin mieluummin halunnut kuluttaa toisenkin viikon harjoittelemalla noita erikoishelmiä. Onneksi luuloni pisteiden tylsyydestä osoittautui todella vääräksi, kun uppouduin pisteiden maailmaan. Todellakin vain mielikuvitus on rajana, kun kuvioi helmiä pisteillä. Toki pieni ennakkosuunnittelu auttaa asiaa, ja sitä vähän vaadittiinkin, mutta osa pisteideoista syntyi tehdessä. Rajasin värit opettajan neuvosta kolmeen väriin, jotta rannekorusta tulisi yhtenäinen. Viikosta kulutin maanantain ja tiistain väri- ja muotokokeiluihin, vasta keskiviikkona tein oikeastaan kaikki helmet korua varten. Keskiviikko oli ihan uskomaton helmipäivä, en ole koskaan tehnyt helmiä niin hyvällä vauhdilla ja fiiliksellä niin kauaa kuin sinä päivänä. Tein helmiä aamusta iltaan asti, onneksi silloin oli mahdollisuus jatkaa iltaan asti.

Olen ennenkin tehnyt pisteitä muttei koskaan ole tuntunut, että nyt todella hallitsen tämän homman, pisteet menevät sinne minne haluankin, eivätkä minne sattuu. Opin lämmönhallinnan ja rauhallisuuden, jota tarvitaan, jotta pisteet asettuvat haluttuun kohtaan. Opin myös ennakkosuunnittelun merkityksen kuvioiden rakentamisessa. Tehtävään kuului, että helmien tuli muodoltaan olla  täydellisiä, joten pisteiden lisäksi piti keskittyä myös helmien muotoon. Värikokeilujen perusteella päädyin valitsemaan yhden pohjavärin, kauniin retrovihreän, joka toisaalta muistutti okraa, toisaalta vauvan kakkaa tai sinappia. En tiedä värin virallista nimeä. Kuvioväreiksi valitsin tumman turkoosin ja vaalean norsunluun. Kaikki valitsemani värit ovat opaakkeja. Kuvioväreiksi valitsin tahallisesti reagoivat värit, jotta sain kuvioihin vielä bonusvärin. Parhaiten se näkyy turkoosissa pisteissä olevana tummana ulkorenkaana.

Valmiit pistehelmet ja niihin käytetyt värit.
Ylläolevan kuvan helmet on kaikki tehty siis sinä maagisena keskiviikkona, joten pystyin valitsemaan parhaimmat helmet rannekoruun ja vielä jäi helmiä ylikin. Hassua, miten paljon erilaisia pistekuvioita pystyi keksimään, kun asiaan oikein paneutui. Ja varmasti paljon jäi vielä kokeilemattakin. Ensin haeskelin ideoita helmikirjoista mutta huomasin nopeasti, että tehdessä syntyi koko ajan uusia ideoita. Jännäsin torstaiaamuna, että oliko edellispäivän maaginen fiilikseni vain harhaa ja lopputuloksena kasa kakkahelmiä, vai olinko todellakin osannut tehdä niin paljon ja niin kauan hyviä helmiä? Ei ollut harhaa ei, vai mitä sanotte päivän saldosta, 24 kpl upeaa pistekuvioitua helmeä? Niistä 16 kpl päätyi rannekoruuni, niin paljon ranteeni vaati helmiä. Rannekorusta tuli eräänlainen tutkielma pisteistä, joten se sai nimekseen Thesis Points, Google-kääntäjän mukaan. Käännös on suora, vähän hassu mutta korun nimeksi erinomainen. Oppimiskokemuksena viikko pistekuvioita oli todella antoisa. Opin mitä pystyy tekemään, kun paneutuu johonkin rajattuun aiheeseen ja on suhteellisen hyvin aikaa ja vielä sattuu sopiva draivi. Nimittäin helmien teko vaatii sellaista kädentaitoa, jota pitäisi harjoittaa ihan jatkuvasti, jotta säilyy tatsi. Jos pitää vähänkin taukoa, sen huomaa heti helmissä.
Thesis Points -rannekoru

2 kommenttia:

Eila kirjoitti...

Hieno ja tosi ihania helmiä!

Johanna kirjoitti...

Kerrassaan taidokkaita helmiä!:)