maanantai 15. lokakuuta 2012

Luita ja sarvia

Musta Sydän -riipus
 Ennen syyslomaa oli viikon mittainen luu- ja sarvikurssi. Mielenkiintoinen aihe ja taas aivan liian lyhyt aika. Olen jonkin verran käyttänyt koruissa valmiita luu- ja sarvihelmiä mutten ole koskaan itse työstänyt niitä. Materiaalina luu ja sarvi ovat mielenkiintoisia ja mielikuvitusta kutkuttavia. Niitä voi yhdistellä eri materiaaleihin monella tavalla. Itse tyydyin tällä kertaa yhdistämään niitä vain metalliin. Luuta ja sarvea sahataan kultasepän sahalla ja useimmiten se on aika helposti muokkautuvaa ja hyvin anteeksiantavaa materiaalia. Hopeaan verrattuna minut yllätti materiaalin paksuus, mikä asettaa haasteita sahan suorana pitämiselle. Hyvä sahausasento ja rento ote, ihan kuten hopeaa sahatessakin.
Erilaisia sarvia ja luita
 Kurssin opettajalla oli pitkä kokemus luista ja sarvista ja niiden työstämisestä. Hänellä oli myös iso kokoelma luita ja sarvia mukanaan. Pääasiassa työstimme hirven sarvea mutta muitakin materiaaleja sai kokeilla. Sahaamisen jälkeen palat hiotaan ja kiillotetaan. Muuta viimeistelyä ei välttämättä tarvita. Ainoastaan värjätyt sarvet lakataan, jottei väri irtoa ja sotke vaatteita. Värjäyksessä käytetään yksinomaan kasvivärejä. Värjääminen on oma mielenkiintoinen prosessinsa, jota hiukan kokeilimme viimeisenä päivänä.
Kolme sydän riipusta.
Kurssin päätyönä olivat yllä olevat kolme riipusta. Sydänkuviot on sahattu kaikki samasta alinna kuvassa olevasta palasta. Niissä on kokeiltu eri tekniikoita ripustusten osalta. Päädyin itse käyttämään kuparilankaa ripustuksissa, koska mielestäni lämmin kuparin väri sopii  mainiosti vaaleaan hirven sarveen. Musta pieni sydän on sahattu lehmän sarvesta. Ihastuin mustaan sarveen ja tekeillä on myös mustia riipuksia. Viikon mittainen kurssi oli vain lyhyt pintaraapaisu hyvin mielenkiintoiseen materiaaliin, jota aion jatkossakin kokeilla itsekseni. Onneksi ihana opettaja lupautui auttamaan myöhemminkin ongelmissa. Kiitos Hopealuun Helena!

Ei kommentteja: