maanantai 9. tammikuuta 2012

Eka kouluviikko

Yksivärisiä kirkkaita perushelmiä
 Ensimmäinen kouluviikko on sitten takana ja loppiainenkin vietetty. Oli toisaalta mukavan pehmeä aloitus opinnoille, heti pitkä viikonloppu. Viime vuoden loppu ja tämän vuoden alku olikin aika haipakkaa, olen ehtinyt jo ojaankin ajaa pari kertaa, onneksi vähin vahingoin. Mutta nyt helmiin. Ja lamppuhelmet on aiheena, kuten tulee varmasti olemaan vielä monessa postauksessa. Huomaan värikarttani vaihtuneen kesän sinisistä vedensävyistä vihreisiin ja tummaan violettiin. Yllä ihan yksivärisiä kirkkaita perushelmiä, näkyypä kuvaan eksyneen yksi opaakki värikin, omenanvihreä helmi ihan takana kuvassa, sekä yksi meripihkan värinen kirkas helmi. Perushelmet eivät ole pyöreitä, vaan hiukan keskeltä litteitä rondelleja. Se on se muoto, johon lasi luonnostaan pyrkii ja siitä syystä kaikkein helpoin muoto ja siitä aina aloitetaan. Sanalla kirkas tarkoitan sitä, että lasi on läpinäkyvää ja opaakki tarkoittaa läpinäkymätöntä lasia.
Täpläharjoituksia
 Aloitimme perushelmillä ja sitten yksinkertaisilla täpläharjoituksilla. Kuulostaa yksinkertaiselta ja helpolta mutta on kaikkea muuta. Täpläni ovat miten sattuu ja helmetkin usein vähän epäkeskoja, eli reikä ei ole ihan keskellä helmeä.
Ilmakuplaharjoituksia
 Sitten kokeilimme ilmakuplien tekoa, eli täplään tökättiin reikä piikillä, jonka päälle sitten laitettiin taas täplä, jotta ilma jää lasin sisään. Reikien pitäisi olla keskellä täpliä....
Sateenkaarihelmiharjoituksia
Sateenkaarihelmet olivat kivoja, näitä yritin myös kesäkurssilla tehdä....Nämä vähän onnettoman näköisiä yrityksiä....Näitä kokeiltiin vain vähän välissä, ettei ala kyllästyttämään perushelmien teko. Näistä pidän ja näitä harjoittelen vielä lisää. 
Lisää täpläharjoituksia
Tässä lisää täpläharjoituksia ja uusia värejä. Ihana tumma kirkas harmaa ja kaunis opaakki koboltinsininen. Näissä on pohjana pyöreä helmi litteän perushelmen sijasta. Ongelmana on saada täplät samankokoisiksi ja tasaisin välein. Ne kun tuppaavat menemään mihin sattuu ja useimmiten liian suurina. Siis lisää harjoitusta....Kaikkinensa ensimmäinen viikko oli todella ihanaa lamppuhelmien tekoa. Sai kerrankin kunnolla keskittyä tekemään jotain ihan rauhassa ilman hirveää kiirettä. Ja opin jo viikossa todella paljon asioita, joita pitää sitten vaan kerrata ja kerrata, kunnes ne jotenkin tuntuu olevan hallinnassa.

7 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Tosi kauniita helmiä, ihan nuo perushelmetkin. Olen aina pitänyt kovasti lamppulasihelmistä, on varmaan tosi mielenkiintoista oppia niitä tekemään.

Meke kirjoitti...

Ihania! Missä tällaista voi oppia tekemään?

. kirjoitti...

Ihanat helmet. Mäkin kävin lamppulasikurssilla ja oli kiva. On siinä oma tekniikka miten niistä saa erimuotoiset. Tsemppia. t.) Koralli

Mags kirjoitti...

Voi miten kiinnostavaa!! Kerrothan useamminkin näistä :-)

Tanja Janhunen kirjoitti...

Aikastas hienojahan nuo on ekan viikon tuotoksiksi :) mitä upeuksia onkaan siis luvassa!

Virve kirjoitti...

Kiitos naiset! Lamppulasihelmien teko on todella koukuttavaa, eikä lainkaan helppoa. Mutta sulavassa lasissa on jotain todella kiehtovaa.

Meke: opiskelen lamppulasihelmien tekoa Ikatassa Kihniössä. Eipä niitä taideta muualla kokopäiväisesti opettaakaan Suomessa.

Koralli: lamppuhelmikurssista minäkin aloitin ja katsos, mihin päädyin...mutta nyt on opiskelu ihan erilaista verrattuna viikon kurssiin. Kurssilla sai vähän esimakua.

Mags: tulet kyllä kuulemaan lamppuhelmistä varmasti väsyksiin asti, sen verran innostunut olen ja täällä kertoilen aina kuulumisia. ;)

Miina kirjoitti...

Oo, miten hienoja! Näitä haluaisin itsekin oppia tekemään.. ehkä sitten joskus hamassa tulevaisuudessa ;)