lauantai 28. tammikuuta 2012

Kuvia luokasta

Viime viikko oli vähän hassu viikko. Maanantaina menin kouluun ja olin oikein asennoitunut, että nyt tulee hyvä helmipäivä. Maanantaithan eivät yleensä ole hyviä helmipäiviä mutta nyt oli jo viikko siitä, kun olin viimeksi tehnyt helmiä, joten into oli kova ja olin päättänyt, että nyt on maanantaikin hyvä helmipäivä. Pettymykseni oli suuri, kun opettaja tuli luokkaan ja ilmoitti olevansa sairas ja tämän viikon poissa. Hän oli kyllä yrittänyt saada meille sijaista mutta onnistumatta, joten helmiä emme pystyisi tekemään omin nokkinemme ilman tulityölupaa, jota kellään meistä ei tietenkään vielä ollut. Niinpä luvassa olisi yhden opintoviikon verran käsityöläiskulttuuriopintoja. Eli teoriaa ja tehtäviä. Sinänsä mielenkiintoinen aihe muttei toteutus, joten suorittamiseksi meni asenteella "kunhan nyt tulee jotain tehtyä". 
Yleiskuva työpöydistä.
Niinpä viime viikosta ei ole mitään ihania kuvia tekemistäni helmistä. Sen sijaan ajattelin laittaa muutamia kuvia luokasta, jotta vähän näette minkälaisissa tiloissa opiskelen. Yllä kuva luokan "työpöytä-puolesta". Huomatkaa ihanan isot ikkunat. Muutenkin luokkatila on iso, avara ja valoisa. Itse viihdyn siellä hyvin ja koen tilan hyvin inspiroivaksi. Siellä on hyvä keskittyä helmiin. Jokaisella on oma työpöytä, jonka ääressä voi työskennellä. Kuvan etualalla on neljän työpöydän ryhmä, isojen ikkunoiden ääressä on aina kaksi työpöytää vastakkain. Oma pöytäni sijaitsee oikealta katsottuna toisen ison ikkunan oikeassa reunassa. Ikkunlaudalla on kissanmuotoinen pullo juuri siinä kohdalla.
Lähikuva työpöydästäni
Lähikuva työpöydästäni. Kuva on otettu kylmätyöstöviikolla, jolloin tein pulloista juomalasit. Pöydällä on vielä entisen opiskelijan liina, nyttemmin olen hankkinut oman vahakangasliinan.
Helmien jäähdytysuuni
Tällainen on jäähdytysuuni, johon laitamme valmiit helmet. Kuvassa näkyy tikkuja tököttämässä uunista. Uuni on 500 asteinen ja siinä helmet hitaasti jäähtyvät, jottei niihin tule jännityksiä, mikä aiheuttaisi myöhemmin helmien särkymisen. Uuni sammutetaan iltapäivällä, kun lopetamme työt ja se jäähtyy hitaasti yön aikana ja helmet siinä myös. Seuraavana aamuna helmet otetaan uunista pois, irrotetaan tikuista, putsataan ja ne ovat valmiita.
Lasitankokaappi
Tässä kaapissa säilytetään lasitankoja. Ne tulevat noin metrin mittaisina ja pätkitään kolmeen osaan. Eli reilu 30 sentin mittainen lasitanko, joka on noin lyiykynän paksuinen, on se, josta helmet tehdään sulattamalla sitä kaasun ja hapen avulla metallitikun ympärille. Siinä lamppuhelmen teko noin pähkinänkuoressa. Oikeasti se on paljon monimutkaisempaa ja siinä voi tehdä vaikka minkälaisia temppuja helmille.
Yleisnäkymä polttimista
Tässä näette yleisnäkymää polttimista. Jokaisella on oma polttimensa, jonka ääressä työskennellään. Oma paikkani on takimmaisena pöydän oikealla puolella. Molemmilla puolilla pitkää poltinpöytää on ikkunoiden vieressä jäähdytysuunit. Tällä puolella luokkaa ei ole ihan niin isot ikkunat kuin työpöytien puolella. Tämä puoli on edestä katsoen vasen puoli ja työpöydät sijaitsevat luokan oikealla puolella.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin olet sisäistänyt helmen teko. Moni helmentekijä jotka olen opettanut eivät tiedä uuninin lämpötila. Ensi viikkolla toteutetaan ne hyvät helmet. Olen parantunut.